keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Lucian päivä

Pyhä Lucia

   

Pyhä Lucia, jonka silmät ovat lautasella. Domenico di Pace Beccafumin maalaus vuodelta 1521.
Pyhä Lucia (lat. Sancta Lucia, 283304) on katolisen kirkon kanonisoima pyhimys ja ortodoksisen kirkon muistelema pyhä, joka koki marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen hallituskauden lopulla noin vuonna 304. Mitään muuta Luciasta ei varmuudella tiedetä. Lucia on sokeiden ja näkövammaisten pyhimys.
Pyhän Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää.[1]

Wikipedia


 Kaksikymmentä vuotta sitten, kun vanhin lapsistani oli neli-vuotias, naapurimme pyysi häntä Lucia-neidoksi oman tyttönsä seuraksi sairaalaan, osastoja kiertämään. Sairaalalta saatiin kynttiläkruunut, valkoisita lakanoista tehtiin asut ja kaksi suloista Lucia-neitoa olivat valmiit laulamaan osaamiaan joululauluja vanhusten iloksi. Pikkutytöt sai paljon hymyjä ja taisi muutama kyynelkin valua. Mukavia muistoja.


LUCIA-LAULU
Taivaalla tähtivyö
kirkkaana loistaa,

viestiä jouluyön

tuikkeensa toistaa.

Taivainen kirkkaus,

riemuisa julistus.

Kynttilät syttyy,

kynttilät syttyy.



Metsiin jo Pohjolan

vaipan luo hanki,
ja maa on valkean

verhonsa vanki.

Taivaisen hohteen tuo,

Lucia valon suo,

Pyhä Lucia,

Pyhä Lucia.



Kiteet luo helmivyön

valkoiseen kaapuun.

Kätköstä talviyön

luoksemme saapuu.
Lucia seppelpää,
juhlista hetki tää,
saavuthan luoksemme,

Pyhä Lucia.


Natten går tunga fjät runt gård och stuva.
Kring jord som soln förgät, skuggorna ruva.
Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Natten var stor och stum, nu hör det svingar
i alla tysta rum, sus som av vingar.
Se på vår tröskel står vitklädd med ljus i hår
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Mörkret skall flykta snart, ur jorden dalar
så hon ett underbart ord till oss talar.
Dagen skall åter ny stiga ur rosig sky
Sankta Lucia, Sankta Lucia.




Jo keskiajalla juhlittiin Pohjolassa auringon voittoa pimeydestä. Juliaanisen kalenterin aikana, ennen vuotta 1753 sattui vuoden pimein päivä joulukuun 13. päivän kohdalle, josta sittemmin tuli Pyhän Lucian muistopäivä.
Sekaannus johtuu siitä, että 1600-luvun Saksassa kuviteltiin, että joulupukin esikuva, Jeesus-lapsi tuli valepuvussa Maan päälle jakaman vehnäpullia kilteille lapsille. Tuhmille lapsille jakeli sen sijaan kuritusta kissan valepuvussa oleva paholainen, Lusifer.
 Uskomus siirtyi Ruotsiin ja käsitteet sekaantuivat. Kun tarinaan lisättiin vielä riemu päivän pitenemisestä  syntyivät sahramilla auringonkeltaisiksi värjätyt leivonnaiset, joiden piti pelottaa valonarka Lucifer-kissa pois ja kutsua aurinko takaisin.
Jaakko Rahola
  

Lucia-pullat

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 g sahramia
  • 2 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 13-15 dl vehnäjauhoja
  • 150 g margariinia tai voita
Voiteluun: 1 kananmuna
Koristeluun: rusinoita

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sahrami, sokeri ja muna. Lisää puolet jauhoista ja vatkaa voimakkaasti hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Alusta kimmoisa, kulhon reunoista irtoava taikina. Peitä astia ja kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat jauhotetulla työpöydällä. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat edelleen noin 15 palaan. Muotoile palat sormenpaksuisiksi tangoiksi (noin 20 cm) ja rullaa tangon päät eri suuntiin kierteelle. Peitä ja kohota 30-45 minuuttia. Voitele pullat rikkivispatulla munalla ja koristele rusinoilla. Paista uunin keski-osassa 225 asteessa 8-12 minuuttia, pullien koosta riippuen.

Vinkki: Voit lisätä taikinaan myös purkillisen rahkaa (250 g). Lisää rahka yhtä aikaa suolan, sokerin, sahramin ja kananmunan kanssa. Tarvitset myös hieman enemmän jauhoja (n. 2 dl lisää).

Ohje: DanSukker

Teksti: Sirpa Lauttamus-Ahola

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti